Navigation, sök och inloggning

b8dde1

Semestermage förstör var tredjes semester

Var tredje svensk har fått en eller flera semesterdagar förstörda på grund av dålig mage. Semestermage är en av de vanligaste sjukdomarna som upplevs på utlandssemestern. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring och Gouda Reseförsäkring.

Semestermage förstör var tredjes semester

Var tredje svensk har fått en eller flera semesterdagar förstörda på grund av dålig mage. Semestermage är en av de vanligaste sjukdomarna som upplevs på utlandssemestern. Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring och Gouda Reseförsäkring.

Det finns få saker som förstör en semester så mycket som magproblem. Var tredje svensk har fått en eller flera semesterdagar förstörda på grund av att de själva eller en av medresenärerna hade dålig mage.Detta visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort för Gjensidige Försäkring och Gouda Reseförsäkring.

”Vi upplever varje år, att många svenskar får sin semester förstörd på grund av matförgiftning eller dålig mage, till följd av dålig hand- och livsmedelshygien. Vi uppmanar därför resenärerna att sköta sin personliga hygien och att tänka på vad de äter och dricker. På så vis kan man minska risken att insjukna”, säger Kim Rud-Petersen, Koncerndirektör Nordic Gjensidige.

Ersättning av förstörda semesterdagar
Trots att en reseförsäkring inte kan skydda dig mot sjukdomar, kan den hjälpa dig om olyckan är framme. Till skillnad från det Europeiska Sjukförsäkringskortet, ger reseförsäkringen ett komplett skydd på semestern.

”Om någon i familjen blir sjuk eller skadar sig ska du ringa till vår larmcentral, så de kan hjälpa dig med att få rätt rådgivning och behandling. En snabb och korrekt behandling kan rädda det som är kvar av semestern. Försäkringen kan även hjälpa, om du har förlorat flera semesterdagar, eller om du har behövt avboka aktiviteter som redan är bokade och betalda”, säger Kim Rud-Petersen.

Om en familjemedlem blir sjuk
När det gäller sjukdom under semestern gäller olika regler beroende på var i världen du befinner dig. Om du befinner dig i ett EU/EØS-land eller Schweiz kan du enligt Försäkringskassan* sjukanmäla dig till din arbetsgivare, och de ska då betala din sjuklön under de två första veckorna.

Om ditt barn blir sjukt, kan du byta ut dina semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning (VAB) och på så vis ”spara” dina inarbetade semesterdagar. Du ska kontakta både arbetsgivare och Försäkringskassan om detta.

Råd för att undvika semestermage:

  • Tvätta händerna – det mest effektiva sättet att undvika semestermage är att tvätta händerna grundligt och ofta. Ha gärna med våtservetter eller handsprit i väskan.
  • Undersök om det är säkert att dricka vattnet från kranen. Om inte, håll dig till flaskvatten.
  • Tänk på vad du äter – dålig mage är den vanligaste orsaken till sjukdom på semestern. Ät väl tillagad mat för att gardera dig så mycket som möjligt. Undvik rå fisk och skaldjur.
  • Skölj frukt och grönt noggrant.
  • Ta med receptfria läkemedel hemifrån, så att du kan påbörja behandling så snabbt som möjligt om det behövs

*Försäkringskassan

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo för Gjensidige Försäkring i januari 2016 bland 1003 representativt utvalda respondenter.

Har du någonsin fått en eller flera semesterdagar på resan förstörda på grund av dålig mage?

  • 27% Ja, jag hade själv dålig mage
  • 6% Ja, vuxna på resan hade dålig mage
  • 2% Ja, barn på resan hade dålig mage
  • 65% Nej
  • 3% Vet inte

Presskontakt

Kontakta Pressjouren

Telefon: (+46) 76 855 24 21
E-post: press@gjensidige.se