Hoppa till innehållet
Väg i dimma

Viltolyckor

Det är viktigt att ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. I Sverige inträffar mellan fem och sextusen älgolyckor varje år och i genomsnitt dör runt fem personer per år i personbilsolyckor mot älg.

Vad ska du göra om du råkat ut för en viltolycka?

Om du råkat ut för en viltolycka eller har sett en olycka, ring 112 och gör en polisanmälan. För att varna andra trafikanter behöver du därefter placera ut en varningstriangel. Du behöver också märka ut platsen där olyckan skett. Det är viktigt att du gör det på den sida av vägen där djuret försvann. Detta behöver du göra även om djuret inte är synbart skadat eller ligger kvar på platsen.

Råkat ut för en viltolycka? Ring 112 och gör en polisanmälan.

Vad behöver du ange vid polisanmälan?

  • Dina person- och fordonsuppgifter.
  • Var olyckan har skett, ort, vägnummer och andra kännemärken. Kan du ange GPS-position är det bra.
  • Vilken typ av djur som är inblandat, om djuret är kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Du behöver anmäla en viltolycka om det gäller något av dessa djur: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Du behöver dessutom anmäla om du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt. Om du inte skulle anmäla, klassas det som en smitningsolycka och kan ge böter.

Tänk på att inte följa efter eller spåra ett skadat djur själv. Polisen tar hand om det genom att kontakta en jägare med särskild kompetens för att spåra påkörda djur.

Så markerar du olycksplatsen

Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Remsan finns exempelvis på bilprovningsstationer och i en del nya bilar. Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som du har i bilen. Du kan till exempel använda en plastpåse eller en halsduk.

Hur anmäler du en eventuell skada på din bil?

Du kan sedan anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Hos oss på Gjensidige gör du det enkelt genom att anmäla djurkollisionen här

Hämta gärna en gratis viltolycksremsa nästa gång du besiktigar din bil.