Hoppa till innehållet
En person med huvtröja och ficklampa kommer smygandes runt knuten av ett hus i mörkret

Nästan hälften tror att de har lägre inbrottsrisk än genomsnittet

Det är bara åtta procent av svenskarna som tror att de löper större risk än genomsnittet av att drabbas av inbrott. Den stora majoriteten funderar inte alls över vilken risk de har att drabbas av exempelvis inbrott när de väljer hemförsäkring. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring utfört i samarbete med Kantar Sifo.

Nästan hälften, 49 procent, av svenskarna tror att de har lägre risk att drabbas av inbrott än det genomsnittliga hushållet, 41 procent tror att deras risk att drabbas är lika stor och åtta procent tror att de har högre risk att få inbrott än genomsnittet. Det visar en undersökning som Gjensidige Försäkring utfört i samarbete med Kantar Sifo.

– Det är positivt att många verkar känna sig ganska trygga för vi mår ju generellt inte bra av att gå runt och oroa oss. Samtidigt noterar jag att det är få som upplever att de har högre inbrottsrisk än genomsnittet. Det kan vara ett tecken på att man underskattar risken, för rent statistiskt sett är det osannolikt att en så liten del av befolkningen som åtta procent skulle vara mer utsatt för inbrottsrisk än genomsnittet. Om det stämde med den verkliga risken så skulle det matematiskt innebära att just de åtta procenten skulle vara drabbade av väldigt många fler inbrott jämfört med de som har lägre eller lika risk att drabbas. En konsekvens av att undervärdera sin risk kan vara att man kanske inte ser samma behov av att skydda sig, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Förutom förlusten av ägodelar resulterar inbrott i hemmet ofta i en känsla av obehag och otrygghet som kan vara svårt att skaka av sig. Men det finns flera saker man kan göra för att skydda sig.

– Oavsett hur du bor så är ett bra tips att se över låsen till fastigheten. Stäm gärna av med Svenska Stöldskyddsföreningen om du är osäker för de har godkända produkter för dörr- och kodlås. Om du har fönster på markplan finns det också särskilda fönsterlås att installera och om ni inte redan har gjort det så är det också smart att starta Grannsamverkan tillsammans med grannarna. Bor du i hus är det bra att tänka på att inte ha för mycket insynsskydd vid fönster och altandörrar och att ta in stegar och trädgårdsredskap eftersom de i värsta fall annars kan användas av inbrottstjuven för att ta sig in. Bor du i lägenhet kan det vara värt att investera i en säkerhetsdörr, säger Markus Ljungblad.

För åtta av tio har den upplevda inbrottsrisken inte alls påverkat valet av hemförsäkringslösning. Bland de som bedömer att risken att drabbas av inbrott är lägre än det genomsnittliga hushållet, är det nio av tio som uppger att deras syn på inbrottsrisken inte har påverkat valet av försäkring alls.

– Det viktigt att ha en bra hemförsäkring oavsett vilken risk man bedömer att man har att drabbas av olika händelser. Försäkringen förhindrar inte att inbrott sker, men den är en viktig hjälp och ger ett grundläggande skydd om du i värsta fall skulle drabbas. Lyckligtvis har de flesta svenskarna en hemförsäkring. Men det är inte alls lika säkert att man exempelvis har anpassat ersättningsnivån för lösöret, det vill säga de ägodelar man har i hemmet, till hur stora värden man de facto har. Det är smart att någon gång ibland stämma av med sitt försäkringsbolag att man har korrekt lösöre försäkrat. Det totala värdet ökar ju desto fler värdesaker man har och lägger man ihop allt kommer man ofta upp i en högre summa än man kanske tror, säger Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Gjensidige Försäkring har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden rörande försäkring.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.