Hoppa till innehållet
Rolexklocka armbandsur

En av tio svenskar anser att det är okej med försäkringsbedrägeri

Många förknippar nog försäkringsbedrägeri med att medvetet förstöra sin egendom för att få ut värdet på försäkringen. Men det kan också vara att anmäla något som försvunnet eller skadat trots att det inte är det eller att överdriva värdet på det som faktiskt har försvunnit.

– Tyvärr förekommer det ibland att personer som blivit av med värdesaker lägger till lite extra förlustvärde vid skadeanmälan till försäkringsbolaget, att man kryddar anmälan som ett sätt att få mer ersättning i efterhand och det är faktiskt något som är olagligt och till och med kan leda till fängelse i vissa fall, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.

Närmare nio procent av svenskarna anser att det är okej att lägga till eller överdriva förlustvärdet i skadeanmälan till försäkringsbolaget och att det nog är något som försäkringsbolagen också räknar med. Samtidigt uppger en majoritet, 85 procent, att det är att anse som bedrägeri. Det visar Gjensidige Försäkrings riskundersökning*.

– Det är positivt att så många har koll på att det här klassas som bedrägeri, men det är också nedslående att en så pass stor procentandel anser att det är ett okej agerande. För det stämmer nämligen inte alls att vi som försäkringsbolag räknar med det, snarare är det så att vår utgångspunkt är att vi litar på vår kund.

Försäkringsbedrägerier kostar försäkringsbranschen i Sverige miljarder kronor varje år.

– Vi vill lägga vårt fokus på kundservice inte på kontroller av anmälningar och vi vill inte att våra kunder ska uppleva att det förlorade värdet ifrågasätts. Att det sedan tyvärr förekommer bedrägeriförsök av den här typen ibland är olyckligt eftersom det leder till ökade kostnader som i förlängningen riskerar att påverka alla kunder i form av dyrare försäkringar, säger Karolin Bernås.

Ett tips för att undvika eventuella oklarheter kring en skadeanmälan är att dokumentera sina ägodelar genom att fotografera eller filma dem och spara filerna på en skyddad plats, exempelvis i molnet.

– Det är också bra att stöldmärka sina värdesaker så att polisen enklare kan spåra dem, säger Karolin Bernås.

*Om undersökningen: Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en omfattande riskundersökning som bygger på intervjuer med 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.

Vill du veta mer?

I vårt pressrum finner du alla pressmeddelanden från Gjensidiges svenska avdelning, koncernens presskontakter samt kontaktinformation till pressjouren för Sverige.