Hoppa till innehållet
Landskap med berg och floder

Köra MC utomlands

Har du en dröm om att packa hojen och åka utomlands? Är du lockad av att åka genom pittoreska dalar och spektakulära berg i Alperna? Eller kanske längtar du efter att utforska landsbygden i Piemonte? Känner du för att uppleva Norges dramatiska fjordar? Oavsett ditt val har vi här sammanställt några användbara tips för en utlandsvistelse på motorcykel.

Planera din rutt

En stor del av glädjen med motorcykelresor ligger i att planera vilka destinationer du ska besöka. Skapa en rimlig rutt och undvik att planera längre sträckor än du är säker på att du kan hantera. Det är klokt att på förhand läsa in sig på de länder du ska besöka. Vilka är trafikreglerna? Finns det några skillnader jämfört med Sverige? Vilka vägar bör jag undvika? Kostar det extra att köra på motorväg?

Planera in lagom långa etapper

Se över dina försäkringar

En annan sak att ha koll på är dina försäkringar. Om din motorcykel är registrerad i Sverige, så gäller din trafikförsäkring vanligtvis inom Europa.

För längre resor kan det behövas ytterligare försäkringsskydd. I vissa länder måste du kunna visa upp ett Grönt kort, ett bevis på att motorcykeln är trafikförsäkrad. Har du din försäkring hos oss, kan du beställa ett Grönt kort här. Se till att beställa kortet i god tid, minst två veckor före din planerade resa. Om du ska resa till ett land som kräver ett Grönt kort, rekommenderar vi att du också tar med dig registreringsbevis och försäkringsbrev. Lyckligtvis tar dessa dokument inte mycket plats i dina motorcykelväskor.

Det är inte alla länder som du behöver ett Grönt kort i, till exempel behövs det inte om du planerar att resa till något av våra nordiska grannländer. Det kan också vara bra att ta med en internationell blankett för skadeanmälan. 

Kolla upp om du behöver ha Grönt kort med dig och beställ det i god tid

Håll din motorcykel i gott skick

Försäkra dig om att din motorcykel är i toppskick innan du påbörjar en lång resa. Det bästa sättet att garantera detta är att serva den, så du kan vara säker på att motorcykeln är i toppskick. Du vill inte bli strandad på någon isolerad plats på grund av att din MC strular.

Lär känna din motorcykel så att du själv kan åtgärda mindre problem. Håll sedan regelbunden koll på ditt fordon under resans gång. Utför dagliga servicekontroller. Se till att alla skruvar är ordentligt åtdragna och kolla oljenivån. Glöm inte heller att regelbundet inspektera däcken.
Och framför allt, glöm inte att ha en fantastisk resa!

Källa: MCVeteranerna
Serva gärna motorcykeln innan du ger dig iväg

Mer om MC

Motorcykel med hjälm vilande på den

Hjälmar för MC-förare

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.

Landväg täckt med snö

Vinterförvaring av din motorcykel

Tänk på att förbereda din MC inför förvaring innan kylan kommer. Följ väderprognosen och pricka av vår lista medan det är plusgrader.

Kvinna som tar en kaffepaus vid sin motorcykel

Har du rätt MC-försäkring?

Alla våra MC-försäkringar omfattar den obligatoriska trafikförsäkringen och sedan kan du anpassa försäkringen efter dina behov.