Landskap med berg och floder

Köra MC utomlands

Drömmer du om ge dig iväg utomlands på hojen? Fantiserar du om att susa fram bland vackra dalgångar och dramatiska berg i Alperna? Eller vill du kanske cruisa runt på Toscanas landsbygd? Känna havets stänk vid norska kusten? Oavsett vilket så har vi samlat lite nyttig information om utlandssemestrar på motorcykel.

Planera in lagom långa etapper

Planera din rutt

En del av det roliga med att resa med motorcykel är att planera vilka platser man ska åka till. Gör en rimlig resrutt och planera inte in längre etapper än du vet att du klarar av att köra. Det är bra att i förväg läsa på om det land eller de länder man ska passera. Vilka trafikregler gäller? Finns det skillnader jämfört mot i Sverige? Vilka vägar ska jag undvika? I många länder kostar det pengar att åka på motorvägar.

Kolla upp om du behöver ha Grönt kort med dig och beställ det i god tid

Se över dina försäkringar

En annan sak att ha koll på är dina försäkringar. Om din motorcykel är registrerad i Sverige, så gäller din trafikförsäkring oftast inom Europa.

Om du ska åka längre bort än så kan det vara nödvändigt att teckna extra försäkringar. I vissa länder måste du kunna visa upp ett Grönt kort, ett bevis på att motorcykeln är trafikförsäkrad. Har du din försäkring hos oss, kan du beställa ett Grönt kort här. Beställ kortet i god tid, minst två veckor innan du tänker resa. Om du ska köra i ett land som kräver Grönt kort så rekommenderar vi att du också packar ner registreringsbevis och försäkringsbrev. Som tur är tar ju dessa papper inte så stor plats i MC-väskorna. Det är inte alla länder som kräver Grönt kort, till exempel behövs det inte om du ska korsa gränsen till något av våra nordiska grannländer. Ett annat tips är att ta med en internationell blankett för skadeanmälan. 

Serva gärna motorcykeln innan du ger dig iväg

Håll din motorcykel i gott skick

Se till att din motorcykel är i bästa möjliga skick innan du ger dig av på en längre resa. Det bästa är att lämna in den på service, så vet du säkert att cykeln är i bästa möjliga skick. Du vill inte bli strandad i någon avkrok på grund av att din MC strular.

Lär känna din motorcykel så att du själv kan åtgärda mindre problem. Håll sedan kontinuerlig uppsikt över ditt fordon under resan. Gör dagliga service-kollar. Försäkra dig bland annat om att alla skruvar är åtdragna och kontrollera oljenivån. Glöm inte heller att undersöka däcken med jämna mellanrum.
Trevlig resa!

Källa: MCVeteranerna

Mer om MC

Ung kvinna med brunt hår utomhus

Skyddsutrustning för MC-förare

Det finns ingen lag som tvingar dig att bära skyddskläder under MC-turen, men det är en självklarhet för de flesta. Här kan du läsa mer om olika typer av skydd som du bör ha.

Ung man ute i solen

Hjälmar för MC-förare

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.

Har du rätt MC-försäkring?

Alla våra MC-försäkringar omfattar den obligatoriska trafikförsäkringen och sedan kan du anpassa försäkringen efter dina behov.