Frågor och svar om din mopedförsäkring

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Är det något annat du undrar över, kontakta oss gärna på 0771‑326 326.

Våra vanligaste frågor

Mopeden ska vara låst med 2 st godkända klass 3-lås. Kätting eller bygel. Är mopeden utrustad med ett godkänt larm så räknas detta som ett lås.

Vi godkänner alla lås och larm som har blivit godkända av Stöldskyddsföreningen. Mer information om vilka lås och larm som är godkända finns på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Om mopeden är trimmad gäller inte din halv- eller helförsäkring.

Ja det kan du, men om det inte är till maka, make eller sambo som är skriven på samma adress som du, så gäller vagnskadeförsäkringen med dubbel självrisk om något skulle hända.

Så länge mopeden är påställd i vägtrafikregistret så måste den vara åtminstone trafikförsäkrad.

När ägarbytet är registrerat i vägtrafikregistret kommer din försäkring att annulleras. Du får automatiskt hem ett bekräftelsebrev på detta från oss.

EU-moped

Det är moped klass I som ofta kallas "EU-moped" och den är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/h. För att få köra moped klass I måste du ha ett AM-körkort för moped klass I, alternativt övriga behörigheter för körkort. Har du ett traktorkort eller förarbevis moped klass I utfärdat före den 1 oktober 2009 så gäller även dessa. 

Läs mer om EU-moped här

Moped klass II

är en moped som ska ha pedaler (vevanordning) och vara konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h. I klass II finns även den "gamla" gruppen av mopeder som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/h. För Moped klass II är det krav på förarbevis och mopederna är inte registreringspliktiga.

Läs mer om moped klass II här