Hoppa till innehållet

Frågor och svar om din moped­försäkring

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Är det något annat du undrar över, kontakta oss gärna på 0771‑326 326.

Våra vanligaste frågor

Måste jag ha en försäkring på min moped?

Så länge mopeden är påställd i vägtrafikregistret så måste den vara åtminstone trafikförsäkrad.

Vad kostar en mopedförsäkring?

Vad en mopedförsäkring kostar beror på många faktorer. Priset kan variera beroende på t ex din ålder, mopedklass och mopedens effekt och vikt.

Det finns också olika typer av mopedförsäkringar där priset också varierar. Lägsta skyddsgraden är trafikförsäkring som du måste ha enligt lag.

Vem ska teckna mopedförsäkringen?

Det är den som står som ägare av mopeden som ska teckna försäkringen. Försäkringen gäller sedan för den som är försäkringstagare, den som kör mopeden och passagerare. Om det är ditt barn som äger mopeden, är det hen som ska stå på försäkringen. Är ditt barn under 18 år så godkänner vi att antingen barnet eller föräldern står på försäkringen.

Vad är självrisken om något händer med min moped?

Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv får stå för vid varje skadetillfälle. Grundsjälvrisken är, om inget annat anges i ditt försäkringsbrev enligt nedan: 

Trafikskada: 0 kr.

Krishjälp: 0 kr.

Stöld: 3 000 kr.

Brand: 1 500 kr.

Räddning: 1 000 kr.

Glasskada: lagning av ruta 0 kr, byte av ruta 1 000 kr.

Rättsskydd: 20 % av kostnaden, lägst 1 500 kr.

Vagnskada: 2 000 kr.

Vilka lås är godkända?

Din moped ska vara låst med ett klass 3-lås och ett godkänt styrlås. Om det finns en immobilizer på mopeden så behövs det bara ett ytterligare godkänt klass 3-lås. Med godkända menar vi att lås och larm ska vara godkända av Stöldskyddsföreningen, SFF.  Mer information om vilka lås och larm som är godkända finns på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Kan jag låna ut min moped?

Ja, det går bra att låna ut din moped. Se till att personen du lånar ut mopeden till har förarbevis eller körkort, beroende på vad som krävs för din moped.

Vad är skillnaden mellan EU-moped och moped klass II?

EU-moped

Det är moped klass I som ofta kallas "EU-moped" och den är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/h. För att få köra moped klass I måste du ha ett AM-körkort för moped klass I, alternativt övriga behörigheter för körkort. Har du ett traktorkort eller förarbevis moped klass I utfärdat före den 1 oktober 2009 så gäller även dessa. 

Läs mer om EU-moped här

Moped klass IIär en moped som ska ha pedaler (vevanordning) och vara konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h. I klass II finns även den "gamla" gruppen av mopeder som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/h. För Moped klass II är det krav på förarbevis och mopederna är inte registreringspliktiga.

Läs mer om moped klass II här

Gäller försäkringen om jag har en elmoped?

Ja, försäkringen gäller för din elmoped. Det är viktigt att du tänker på att ta med batteriet när du parkerar mopeden.

Jag har sålt min moped, vad händer nu?

När ägarbytet är registrerat i vägtrafikregistret kommer din försäkring att annulleras. Du får automatiskt hem ett bekräftelsebrev på detta från oss.