Frågor och svar om din mopedförsäkring
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Är det något annat du undrar över, kontakta oss gärna på 0771‑326 326.
Våra vanligaste frågor
Så länge mopeden är påställd i vägtrafikregistret så måste den vara åtminstone trafikförsäkrad.
Din moped ska vara låst med ett klass 3-lås och ett godkänt styrlås. Om det finns en immobilizer på mopeden så behövs det bara ett ytterligare godkänt klass 3-lås. Med godkända menar vi att lås och larm ska vara godkända av Stöldskyddsföreningen, SFF. Mer information om vilka lås och larm som är godkända finns på Stöldskyddsföreningens hemsida.
Ja det kan du, men om det inte är till maka, make eller sambo som är skriven på samma adress som du, så gäller vagnskadeförsäkringen med dubbel självrisk om något skulle hända.
När ägarbytet är registrerat i vägtrafikregistret kommer din försäkring att annulleras. Du får automatiskt hem ett bekräftelsebrev på detta från oss.
Vad en mopedförsäkring kostar beror på många faktorer. Priset kan variera beroende på t ex din ålder, mopedklass och mopedens effekt och vikt.
Det finns också olika typer av mopedförsäkringar där priset också varierar. Lägsta skyddsgraden är trafikförsäkring som du måste ha enligt lag.
Om mopeden är trimmad gäller inte din halv- eller helförsäkring.
EU-moped
Det är moped klass I som ofta kallas "EU-moped" och den är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/h. För att få köra moped klass I måste du ha ett AM-körkort för moped klass I, alternativt övriga behörigheter för körkort. Har du ett traktorkort eller förarbevis moped klass I utfärdat före den 1 oktober 2009 så gäller även dessa.
Moped klass II
är en moped som ska ha pedaler (vevanordning) och vara konstruerad för en hastighet av högst 25 km/h. I klass II finns även den "gamla" gruppen av mopeder som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/h. För Moped klass II är det krav på förarbevis och mopederna är inte registreringspliktiga.