Hoppa till innehållet

Sjuk- och olycksfalls­försäkring

Att bli sjuk eller råka ut för en olycka är tufft – både för dig och din familj. Med vår försäkring får ni en ekonomisk trygghet, så att ni kan lägga tiden och energin på det som verkligen är viktigt.

Ekonomisk trygghet

Du får upp till 300% av försäkringsbeloppet vid hög invaliditetsgrad. 

Stöd från psykolog

Du får upp till tio behandlingar hos en legitimerad psykolog.

Rabatt på försäkringar

När du samlar dina försäkringar hos oss får du rabatt på din villa- och bilförsäkring.

SJUKDOM, OLYCKSFALL, VÅRD – HAR DU KOLL PÅ DE OLIKA FÖRSÄKRINGSSKYDDEN?

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

Ger skydd både om du råkar ut för en allvarlig sjukdom eller drabbas av ett olycksfall, jämfört med en olycksfallsförsäkring som enbart ersätter skada vid olycksfall.

Olycksfallsfösäkring

Försäkringen ger dig ekonomisk ersättning om du råkar ut för ett plötsligt och oförutsett olycksfall. Försäkringen gäller inte om du drabbas av en allvarlig sjukdom.

Sjukvårdsförsäkring

Vid sidan av sjuk- och olycksfallsförsäkring eller olycksfallsförsäkring kan du teckna en sjukvårdsförsäkring, som komplement till den offentliga vården. Den träder in vid långa vårdköer och väntetider till operation och specialistvård. 

Detta ingår i sjuk- och olycksfallsförsäkringen

Du kan själv välja försäkringsbelopp. Välj mellan 600 000, 1 200 000 eller 1 800 000 kronor.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

Medicinsk invaliditet

Medicinsk invaliditet betalas ut om du råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom som leder att du får en bestående nedsättning av din kroppsfunktion. Storleken på ersättningen baseras på vilket försäkringsbelopp du har valt och vilken grad av invaliditet som fastställts för skadan.

Ekonomisk invaliditet

Ekonomisk invaliditet betalas ut om du råkar ut för ett ersättningsbart olycksfall eller sjukdom som gör att din framtida arbetsförmåga blir bestående nedsatt med 50% eller mer. Storleken på ersättningen baseras på vilket försäkringsbelopp du har valt och vilken grad av arbetsoförmåga som fastställs.

Ekonomisk invaliditet gäller fram till 55 års ålder.

Diagnosersättning

Om du drabbas av någon av de i villkoren listade sjukdomarna eller diagnoserna, lämnas ersättning i form av ett engångsbelopp på 80 000 kr. För att ha rätt till ersättning krävs att din försäkring var gällande under tidpunkten när symptom första gången påvisades, och att en läkare har fastställt (och vid behov säkerställt) diagnosen inom tre år från att din försäkring senast gällde.

Akutvårdsersättning

Akutvårdsersättning innebär att du får ersättning om du blir akut inskriven på svenskt sjukhus över natten, till följd av olycksfallsskada eller sjukdom som omfattas av försäkringen. Ersättningen betalas ut i form av ett engångsbelopp på 500 kr.

Sjukhusvistelse

Du får ersättning om du blir inskriven på svenskt sjukhus över natten, till följd av olycksfallsskada eller sjukdom som omfattas av försäkringen och som inträffat/uppstått under försäkringstiden. Ersättningen lämnas från första dagen, med 280 kronor per dag i max 365 dagar.

Sjukskrivning

Om du på grund av olycksfallsskada eller sjukdom blir sjukskriven till 100% under minst 30 sammanhängande dagar, kan du få ersättning i form av ett engångsbelopp på 3 000 kronor. Ersättning lämnas högst en gång för en och samma olycksfallsskada eller sjukdom, samt följder av dessa.

MåBra-stöd

Stödet omfattar upp till tio behandlingar hos en legitimerad psykolog, om du har utsatts för någon av händelserna som anges i villkoren eller har drabbats av psykisk ohälsa som riskerar att leda till en sjukskrivning. 

Dödsfallsersättning

Ersättning lämnas om den försäkrade avlider till följd av en sjukdom eller ett olycksfallsskada som omfattas av försäkringen, under försäkringstiden. Utbetalning sker som ett engångsbelopp på 50 000 kronor till den försäkrades dödsbo.

Missprydande ärr

Försäkringen lämnar ersättning för kvarstående ärr eller annan utseendemässig förändring, orsakad av sjukdom eller olycksfallsskada som omfattas av försäkringen och som krävt läkarbehandling.

Rehabilitering

Försäkringen lämnar ersättning för upp till 15 rehabiliterande behandlingar/samtal av medicinsk art, som omfattas av försäkringen. De ska genomföras efter den akuta behandlingstiden för att förbättra din funktionsförmåga. Du kan även få ersättning för dygnsavgift på rehabiliteringscenter samt resor till och från rehabiliteringscentret, upp till ett belopp om max 6 000 kronor.

Kostnadsersättning vid olycksfall

Vid en olycksfallsskada kan du även få ersättning för läkekostnader, hjälpmedelskostnader, tandskadekostnader, resekostnader samt merkostnader för personliga tillhörigheter.

"Snabbt och professionellt hanterat, så jag är mycket nöjd."

Maria
4 av 5

Baserat på 4 742 omdömen

Så samlar vi in och använder kundomdömen

Vid avslutat skadeärende får kunden ett automatiskt mejl, om hen registrerat en e-postadress hos Gjensidige, med en länk till Trustpilot där kunden kan betygsätta Gjensidige. Dessa kundomdömen markeras med ”verifierad kund” hos Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt via Trustpilot kan Gjensidige inte verifiera att omdömet är från en Gjensidigekund. Citaten ovan hämtas automatiskt från de 4- och 5-stjärniga omdömen som Gjensidige fått av verifierade kunder.

Gjensidiges Trustpilotbetyg beräknas utifrån ett genomsnitt av samtliga omdömen av Gjensidige som publicerats hos Trustpilot, med hänsyn till tidsrymd, frekvens och bayesianskt medelvärde. Detta innebär bland annat att nyare omdömen ges större vikt än äldre omdömen vid beräkning av betyget. 

Läs mer om hur Trustpilot beräknar sina betyg

Vanliga frågor och svar

Sjuk- och olycksfall

Vad betyder medicinsk invaliditet?

Medicinsk invaliditet är en engångsersättning du kan få om du råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom, som gör att du får en bestående nedsatt kroppsfunktion. Storleken på ersättningen baseras på vilket försäkringsbelopp du har valt och vilken grad av invaliditet som fastställts för skadan.

 

Vad betyder ekonomisk invaliditet?

Ekonomisk invaliditet innebär att du kan få ersättning om du inte längre kan arbeta (blir bestående arbetsoförmögen) till följd av olycksfall eller sjukdom. Ersättningsnivån beror på vilket försäkringsbelopp du valt och graden av arbetsoförmåga.

För att få ersättning måste olycksfallsskadan eller sjukdomen ha medfört medicinsk invaliditet om minst 5%, och bidragit till en bestående nedsättning av arbetsförmågan med minst 50%.

Ekonomisk invaliditet gäller fram till 55 års ålder.

Varför är det bra att ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring?

Under arbets- och skoltid är många redan försäkrade genom en olycksfallsförsäkring via arbetsgivare, fackförbund eller skola. Den gäller oftast inte under din fritid, och täcker enbart olycksfall. Om du tecknar en sjuk- och olycksfallsförsäkring via Gjensidige är du försäkrad dygnet runt och får ett skydd både om du skadar dig eller blir sjuk.

Vår sjuk- och olycksfallsförsäkring gäller i hela världen, förutsatt att vistelsen utanför Sverige inte varar längre än ett år (det finns undantag från detta som du kan läsa mer om i de fullständiga villkoren). Utanför Norden gäller försäkringen inte för kostnader kopplade till läkarvård och annan behandling, tandläkarbehandling, resor, rehabilitering och merkostnader vid olycksfall.

Vad innebär ett försäkringsbelopp?

Försäkringsbeloppet ligger till grund för hur ersättningen beräknas. Det är främst ersättningen för medicinsk och ekonomisk invaliditet som påverkas av försäkringsbeloppets storlek.

I vår sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du välja mellan ett försäkringsbelopp på 600 000 kronor, 1 200 000 kronor eller 1 800 000 kronor. Försäkringsbeloppet påverkar priset på din försäkring.

Har sjuk- och olycksfallsförsäkringen någon självrisk?

Vår sjuk- och olycksfallsförsäkring gäller helt utan självrisk.

Varför måste jag fylla i en hälsodeklaration?

Vi behöver veta hur din hälsa är och hur den varit för att vi ska kunna ge dig rätt försäkringsskydd vid sjukdom. Det är viktigt att du besvarar frågorna sanningsenligt. Om de uppgifter du lämnat är ofullständiga eller oriktiga kan det leda till att din försäkring inte gäller.

Varför måste jag svara på så många frågor i hälsodeklarationen?

Ju utförligare svar vi får, ju snabbare kan vi ta beslut utan att behöva hämta in kompletterande information från dig. 

Måste jag ta upp en åkomma jag inte längre har besvär av?

Ja, det är bättre att ta upp för mycket än för lite. Det är riskbedömaren som avgör om hänsyn behöver tas till den aktuella åkomman. Det blir dessutom en lättare skadereglering dagen du anmäler en skada. 

Ni vill att jag ska uppge när jag sökte läkarhjälp, men jag minns inte när?

Ange på ett ungefär vilket år du sökte läkarhjälp. Om det är lång tid tillbaka behöver du inte ange månad.

 

Varför dröjer beskedet om jag får teckna försäkring?

Om vi behöver ta in journaler från din vårdgivare kan det ta lite längre tid, eftersom vi behöver invänta dessa innan vi kan fatta beslut.