7 saker som är bra att tänka på när du ska köpa moped!

Att köpa en moped är drömmen för många unga. Även för vuxna. Moppen är ett smidigt färdmedel till exempel för att ta sig till och från jobbet. Men vilken moped ska man då köpa? Vi hjälper dig med lite råd och några viktiga saker att tänka på.

1. Vilken mopedklass vill du köpa?

Innan du väljer kan det vara bra att veta lite mer om de två olika mopedklasserna moped klass 1 och moped klass 2. De styr vilket sorts förarbevis du behöver och var du kan köra mopeden.

Moped klass 1 – även kallad EU-moped

EU-moppen får du köra i max 45 km/h. Du behöver ha skyddshjälm och ett EU-mopedkörkort med behörighet AM. Vanligt körkort går också bra. Det är krav på att mopeden har registreringsskylt i bak och är minst trafikförsäkrad. Med EU-mopeden får du inte köra på cykelbanor eller motorvägar. Om du skjutsar någon måste den personen också ha hjälm.

Moped klass 2

För att göra det lite krångligt finns det två typer av moped klass II: en EU-godkänd som får gå i 25 km/h och en som följer de äldre svenska reglerna och får gå i 30 km/h. För att du ska få köra moped klass II behöver du ha skyddshjälm och antingen förarbevis för moped klass II, traktorkort eller vanligt körkort. Om du fyllde 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis alls. Den här mopedtypen får du köra på vanliga vägar, gator och även på cykelbanor, men inte på motorväg. Du får skjutsa barn på mopeden om man vill: ett barn under tio år (om du som kör är minst 15 år) eller två barn under sex år (om du som kör är minst 18 år). Alla som åker på mopeden skall ha hjälm.

Oavsett vilken moped du väljer är det viktigt att teckna en mopedförsäkring. Vilken försäkring som passar just dig beror dock på flera faktorer, som vilken moped du har och hur du kör.

  Fördelar med försäkring hos Gjensidige

  • Prisvärd – jämför gärna med andra
  • Årsförsäkring – du behöver inte ställa av och på mopeden
  • 0 kr i självrisk på trafikförsäkringen

  2. AM-körkort eller förarbevis

  Även om allt fler vuxna med vanligt körkort börjar använda moped, så är det ändå bland unga utan körkort som den stora målgruppen finns. Det här gäller för AM-körkortet, som du behöver för att köra EU-moped (klass I): 

  • Du måste ansöka om körkortstillstånd
  • Ett syntest är obligatoriskt
  • Du behöver gå en mopedutbildning hos till exempel en trafikskola
  • Du skall ha ett godkänt teoriprov hos Trafikverket För att göra provet måste du ha fyllt 15 år, men du kan gå en moppekurs tre månader tidigare om du vill.
  • För att få förarbevis till moped klass II är kraven inte lika hårda. Du behöver inte ansöka om körkortstillstånd eller göra syntest. Mopedutbildningen är också mindre omfattande. Mer information om körkort hittar du hos Transportstyrelsen.

  3. Får man köra moped utan körkort?

  Vilken moped får man köra utan körkort? Om du ska köpa moped till någon som inte har körkort finns det ett fåtal mopeder att välja bland. I de fall inte körkort behövs krävs nästan alltid ett förarbevis. Det finns dock undantag. Detta gäller:

  • För att köra en moped klass I krävs att du har ett körkort med AM-behörighet
  • Körkort krävs inte för moped klass II men du ska ha ett förarbevis
  • Undantag är om du fyllt 15 år innan 1 oktober 2009, då krävs ingen särskild behörighet för att köra fordonet
  • Har du körkort för bil (behörighet B) får du även köra moped

  4. Vilken moped ska man då köpa?

  Här är tre saker du behöver fundera över.

  • Hur du vill köra din moped?
   Det som ofta avgör om man väljer klass I eller klass II är om man vill kunna köra på cykelvägar eller inte, förutom själva hastigheten förstås.
  • Motortyp
   Antingen 2-taktsmotor, miljövänligare 4-taktsmotor med jämnare motorgång eller varför inte en miljövänlig och tyst elmotor? Elmopparna har fått allt bättre räckvidd och är dessutom billiga i både drift och underhåll.
  • Lätt att laga och serva
   Oavsett om du väljer ny eller begagnad moped så ska den servas regelbundet och du behöver kunna få tag på reservdelar när något går sönder. Innan du väljer mopedmärke, kolla hur lätt det är med reservdelar och service. Vissa billigare modeller blir dyra i längden när de inte går att laga.

  5. Köpa begagnad moped

  Innan du betalar för en begagnad moped finns det dock en hel del saker som är viktiga att kontrollera.

  • Ta reda på om mopeden är stulen eller inte. Ett bra sätt att kontrollera detta är att leta efter ramnumret på mopeden. Jämför sedan med numret i mopedens registreringspapper. Om numret stämmer kan du köpa med gott samvete. 
  • Kontrollera att mopeden är i gott skick. Det gör du bäst genom att provköra, något du alltid ska göra innan köp. Under en provtur hinner du sannolikt märka om det är några problem med motorn, till exempel om den hackar, och att bromsarna fungerar som de ska. Det kan också vara en bra idé att gasa upp till maxfart. Om mopeden inte har trimmats eller mixtrats med ska den inte kunna gå snabbare än 50 kilometer i timmen, möjligtvis 55 kilometer i timmen. Visserligen kan man köpa en trimmad moped om man vill, men risken är då att den har körts hårdare och mer vårdslöst, och man kan aldrig vara säker på exakt vad som har ändrats i motorn. Därmed kanske inte försäkringen täcker. 
  • Inspektera mopeden noga när den står still. Då kan du till exempel kolla att däcken fortfarande har tillräckligt djupa mönster och att lacken ser fin ut. Brister på någon av dessa punkter är en bra anledning att få ner priset något då det kan innebära en extra kostnad för dig.
  • Kontrollera hur långt mopeden har gått och hur många ägare den har haft, eftersom det också påverkar mopedens värde.

  6. Se upp med detta när du köper moped

  • Klass II-mopeder saknar registreringsnummer. Se till att mopeden du köper har typintyg (för svenskt godkänd 30-moped) eller CoC-intyg – intyg om överensstämmelse (för EU-godkänd 25-moped). Jämför mopedens ramnummer med intyget så att det är samma nummer.
  • Se upp för sidoimporterade mopeder. De ser ut som vanliga mopeder är inte godkända i Sverige.
  • Köp aldrig en trimmad moped. Trimmade mopeder är klart överrepresenterade i svåra olyckor med moped. Dessutom gäller varken försäkring eller garantier.

  7. Försäkring till mopeden

  Oavsett vilken moped du väljer så måste du ha en trafikförsäkring för att få köra mopeden över huvud taget. Den ersätter inte skador på din egen moped, utan täcker främst skador på dina medtrafikanter och andras egendom, till exempel om du kör på en bil. Din trafikförsäkring ger också ersättning till dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka.

  Vanligast är ändå att man väljer antingen hel- eller halvförsäkring för sin moped. En halvförsäkring innehåller, förutom trafikförsäkring, skydd vid brand-, stöld-, och glasskada samt krisförsäkring, räddning och rättsskydd. Helförsäkringen täcker dessutom skador på själva mopeden till följd av exempelvis en trafikolycka, om du kör omkull eller skadegörelse.

  Relaterade artiklar

  5 smarta försäkringstips

  Spara alla kvitton, anlita bara hantverkare som har rätt behörighet och tänk på att äldre bilar inte alltid behöver en vagnskadeförsäkring. Här är fem smarta försäkringstips för alla åldrar, intressen – och bostäder.

  Vilka försäkringar bör man ha?

  Olika tidpunkter i livet kan innebära olika behov av försäkringar. Lever du ensam eller med barn? Behöver man en speciell försäkring när man studerar och vad händer när man blir pensionär?