Köpa begagnad bil – 8 saker att tänka på vid bilköp

Går du i tankarna att köpa en ny, om än begagnad, bil men är osäker på om du vågar? De flesta har koll på vad som ska göras efter köpet, som att teckna en bilförsäkring, men mindre koll på vilka saker som är bra att tänka på innan. Till att börja med är det bra att fundera på om du vill köpa din bil av en privatperson eller hos en bilhandlare. Att köpa bilen hos en bilhandlare kan eventuellt vara lite dyrare men du får då en del trygghetsrelaterade fördelar. Här får du några tips som kanske kan hjälpa dig att göra en bra affär.

 

1. Välj vilket märke och modell du vill köpa

Förarbetet innan bilköp är viktigt för att hitta en bil som passar dig. Följande frågor är bra att ställa sig innan du gör ditt val:

 • Vad är huvudsyftet med den bil du tänker köpa? Är det för att åka långt, bara åka till och från affären, dra ett hästsläp eller något annat? 
 • Vill du köra automat eller manuell växellåda?
 • Skall bilen drivas av bensin, el eller diesel? Eller väljer du kanske en laddhybridbil?
 • Vilka för- och nackdelar finns det med olika drivmedel?
 • Hur långt får bilen ha gått för att det skall vara intressant?
 • Spelar färg och årsmodell på karossen någon roll?
 • Extra tillval?

Tänk igenom dina val noga så du får en bil som passar för dina behov. När du har kommit fram till vilken bil det är du vill ha och behöver kan du börja leta. Du kan besöka bilhallar och även leta på nätet.

Exempel på sajter där du kan leta efter bilar:
Blocket.se
Wayke.se
Bytbil.com
Kvdbil.se

2. Köpa begagnad bil av bilhandlare eller privat?

En av de viktigaste frågorna du behöver tänka över är om du skall köpa en bil av en privatperson eller en bilhandlare. Om du köper en bil av en privatperson har du ett något sämre skydd än om du köper bilen av en bilhandlare. Därför är det viktigt att du är extra noggrann. Köper du bilen av en bilhandlare är du alltid skyddad av konsumentköplagen. Men det finns mycket att tänka på för att köpet ska bli så bra som möjligt, till exempel garantier, miljöpåverkan och finansiering av bilköpet.


Fördelar med att köpa privat

 • Priset är oftast lägre. I snitt 15 % billigare. Men, om det skulle bli fel kan det ofta bli dyrt.

Nackdelar med privata köp

 • Du har inga garantier från säljaren
 • Du kan inte finansiera köpet med bilen som säkerhet.
 • Du får ett sämre rättsligt skydd och en dålig trygghet.

Fördelar med att köpa bil via bilhandlare

 • Bilen är/ska vara varudeklarerad 
 • Service. Bilhandlaren sköter alla papper och ansvarar för affären.
 • Det finns någon att komma tillbaka till vid eventuella fel.
 • Trygghet 

Nackdelar med att köpa hos bilhandlare

 • Det är lite dyrare. (Men du betalar för service och trygghet)

3. Kontrollera bilen innan köp

När du hittat en eller ett par bilar du är intresserad av är det dags att börja undersöka bilen. Och allt börjar med registreringsnumret. Med bilens registreringsnummer kan du på Transportstyrelsens sida ta reda på vilka som ägt bilen tidigare, om säljaren verkligen är ägaren, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring samt i vissa fall hur servicehistoriken ser ut. Det finns olika sätt att kontrollera den bil du vill köpa.

Här är några förslag på sidor som kan vara användbara:
Sök uppgifter om bilen
Jämför bilmodeller – bilsvar.se
Test av stöldskydd

4. Provkör bilen

När du provkör bilen är det viktigt att tänka på att inte köra för kort stund eller ha bråttom. Vi rekommenderar att du kör i minst 30 minuter för att försäkra dig om att inget är felaktigt.

 • Testa att klimatanläggningen fungerar
 • Fungerar lampor? Främre och bakre lyktor? Blinkers, bromsljus och backljus?
 • Hur ser bilens interiör ut? Är sätena fläckfria? Lyft på mattor och kolla ordentligt i bagageutrymmet
 • Hur ser bilens däck ut? Ingår både sommar och vinterdäck i bra skick? Nya däck kan vara kostsamt
 • Gå igenom bilens kaross ordentligt och leta efter eventuell rost.
 • Öppna motorhuven, är det oljigt och smutsigt kan det bero på bristande underhåll
 • Ta reda på hur många nycklar det finns till bilen. Nyckeln är en värdehandling och saknas en nyckel så skall den kodas bort från bilens dator
 • Be att få titta i serviceboken och kontrollera att den blev godkänd i den senaste besiktningen

5. Sommardäck och vinterdäck

När du köper en begagnad bil är det inte en självklarhet att det medföljer t ex vinterdäck. Det blir då en extra kostnad för dig. Kvaliteten på däck är viktig för säkerheten så kontrollera noga de däck som sitter på bilen när du köper den och vilka sorts däck du behöver köpa till. Ofta finns det bra begagnade däck att köpa till din bil. 

6. Glöm inte att försäkra bilen

När du har bestämt dig och skall köpa din bil, glöm då inte bort att den skall försäkras. Det är lag på att ha trafikförsäkring på bilen för att du skall få köra med den. Du behöver också ha en bilförsäkring i ditt eget namn den stund du kör iväg med bilen eftersom säljarens försäkring inte gäller för dig. Om du inte försäkrar den kan du råka ut för dyra böter.

Jämför våra bilförsäkringar här.

7. Köpa bil privat – glöm inte köpekontraktet

Vid köp mellan privatpersoner gäller ​köplagen om inget annat avtalas. Ni kan också skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Det är viktigt för både säljaren och köparen att skriva in allt som är överenskommet i kontraktet. Köpekontrakt för bil​ upprättas i två exemplar, ett för vardera part.

Hos Konsumentverket kan du ladda hem ett köpekontrakt och fylla i. 

8. Skicka in ägarbyteshandlingar

Det snabbaste sättet att registrera ett ägarbyte för bil är i Transportstyrelsens app ”Mina fordon”. Det går också bra att fylla i och skicka in ägarbyteshandlingar (del 2, den gula delen) till Transportstyrelsen. Kontrollera noga att säljaren är den person hon/han utger sig för att vara och att ägarhandlingarna verkligen skickas till Transportstyrelsen.

Se pris och köp din bilförsäkring