Hoppa till innehållet
Baklyktan på en bil på skogsväg

Teckna bilförsäkring på helgen

Att köpa en bil privat kan ofta vara en riktig djungel. Bilar är komplicerade och som köpare är det viktigt att kunna ta sig tiden man behöver för att ställa alla frågor. Det är därför inte ovanligt att man planerar in sitt köp på helgen då man som köpare har mer tid till att gå igenom saker i lugn och ro.

När man köper en bil på helgen tänker man inte alltid på att försäkringsbolagets kundservice kan ha stängt men som tur är kan man enkelt teckna bilförsäkring direkt på nätet och ha den gällandes från och med samma dag. Man kan även teckna en bilförsäkring i förväg med ett bestämt datum upp till 364 dagar framåt. 

Du kan teckna en bilförsäkring i förväg med ett bestämt datum upp till 364 dagar framåt

Vad ska man tänka på om man köper en bil på helgen?

Som köpare av en ny bil måste man teckna en ny bilförsäkring. Det måste göras innan du kör hem den nya bilen. Man måste ha minst en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen gäller för personskador samt skador på annans egendom som uppstår vid en olycka med fordonet. Den är till för att säkerställa att alla som vistas i trafiken får ersättning vid en olycka och det betyder att man inte får köra fordonet innan man har tecknat försäkringen. 

Med en trafikförsäkring ersätts du inte för de skador som åsamkas ditt eget fordon eller annan egendom som tillhör dig själv eller som transporterats i fordonet. Det betyder att du själv får stå för de kostnader som det innebär att reparera din egen bil. För att även få ersättning för dessa skador behöver du en halvförsäkring (ibland kallad delkasko) eller helförsäkring. Om du försäkrar din bil med en halvförsäkring eller helförsäkring så ingår en trafikförsäkring automatiskt. Det kan vara svårt att veta vilken försäkring som är bäst för just dig, speciellt om man inte tidigare har tecknat någon försäkring. På sidan bästa bilförsäkringen ger vi några tips och råd i ditt letande efter bilförsäkring.

När du säljer en bil

Din försäkring avslutas automatiskt när ägarbytet registrerats hos Transportstyrelsen

Som säljare till en bil behöver du inte aktivt avsluta din försäkring. Den avslutas automatiskt när ägarbytet registrerats hos Transportstyrelsen. Ditt försäkringsbolag får då information om att bilen bytt ägare och försäkringen avslutas. Det är den nya ägarens ansvar att teckna en ny försäkring. Det är viktigt att den nya ägarens försäkring har börjat gälla och att ägarbytet har registrerats så att den nya ägaren inte åker hem med bilen på din försäkring. Detta skulle kunna resultera i onödiga problem för dig som säljare om olyckan skulle vara framme.

Vad händer om man inte tecknar en bilförsäkring?

Om du inte tecknar minst en trafikförsäkring har Trafikförsäkringsföreningen rätt att ta ut en avgift av ägaren för varje dag som fordonet inte varit försäkrat, du hittar den aktuella avgiften hos Trafikförsäkringsföreningen. Det här kan snabbt leda till stora kostnader om en bilförsäkring inte tecknas inom några dagar.

Kan man anmäla skada på helgen?

Enklaste sättet att anmäla skada är via vår hemsida. Var så detaljerad som möjligt om vad som hänt så går ärendet fortare. En handläggare kontaktar dig om vi behöver mer information. Vill du kontakta kundservice via e-post eller telefon går det också bra. Kontaktuppgifter och öppettider för vår kundservice hittar du här.