Hoppa till innehållet
Mamma och dotter inne i en bil

Hur hittar jag den bästa bilförsäkringen?

Beroende på vilken typ av bil det gäller och hur den ska användas så finns det olika bilförsäkringar att välja mellan. Olika bilförsäkringar kostar olika mycket men istället för att endast välja utifrån pris är det ännu viktigare att veta vad försäkringen faktiskt täcker. 

Ofta gör man sig själv en björntjänst om man beslutar sig för att bara gå på vilket pris som är billigast. Det kan hända att du då missar viktiga delar i försäkringens villkor som du har särskilt behov utav. Olika försäkringsföretag har olika tillägg där vissa kan inkluderas eller ej, beroende på vilken försäkring du tecknar. Att vara medveten om vilka behov du själv har är viktigt för att du ska hitta den försäkring som passar dig bäst.

Ska du köpa en bil så är det fördelaktigt att jämföra försäkringar i förväg så att du är förberedd när du ska köpa din bil. Det kan också vara extra fördelaktigt om du skulle köpa din bil och teckna en ny bilförsäkring på en helgdag. Försäkringskontorens kundservice kan ha stängt under helger och högtider och det kan vara svårare att få tag på en handläggare för att få svar på sina frågor. Vet du redan vilken bilförsäkring du vill teckna så kan du göra det smidigt nedan. Du kan välja när du vill att försäkringen börjar gälla, från och med samma dag upp till 364 dagar framåt i tiden. 

Vilken bilförsäkring är bäst för mig?

Frågor som du kan ställa dig inför val av bilförsäkring

  • Ska bilen köras ofta?
  • Hur ska bilen användas?
  • Vilken möjlighet har jag att själv stå för kostnader som uppkommer om jag inte har en hel- eller halvförsäkring?

Om du äger en bil som ska vara påställd, så är det ett lagstadgat krav att du minst har trafikförsäkrat din bil. Trafikförsäkringen gäller för personskador och skador på annans egendom som kan uppstå vid en olycka med bilen. Du får alltså inte köra bilen innan du har tecknat en sådan försäkring. 

Med en trafikförsäkring kommer du dock inte ersättas för de skador som kan komma att ske på ditt eget fordon. Du ersätts inte heller för annan egendom som tillhör dig själv eller som transporterats i bilen. För att även täcka dessa skador behövs en halvförsäkring eller helförsäkring.

En halvförsäkring ger ett utökat skydd vid skada, samtidigt som det täcker allt som täcks av en trafikförsäkring. Det som en halvförsäkring täcker är t.ex. stöld, brand, glas och maskinskada. Vill du ha ett ännu bättre skydd så ska du välja helförsäkring. Då ingår alla delar i halvförsäkringen plus vagnskada; alltså om bilens kaross skulle skadas vid olycka eller skadegörelse.

Nyfiken på vad vår bilförsäkring kostar? Se ditt pris nedan.

Ska du försäkra en ny eller begagnad bil?

När man köper en helt ny bil så ingår vanligtvis vagnskadegaranti som gäller i 3 år. Vagnskadegarantin täcker samma saker som helförsäkringen. Det betyder att du inte behöver en helförsäkring på en ny bil, utan det räcker med att kombinera vagnskadegarantin med en halvförsäkring de första tre åren.

Ska du däremot köpa en begagnad bil som är äldre än 3 år så behöver du teckna en helförsäkring om du vill vara fullständigt skyddad. Med en halvförsäkring är du inte skyddad vid vagnskada.

Har din bil fortfarande vagnskadegaranti?

Tillägg till din bilförsäkring

När du har jämfört de olika försäkringarna är det viktigt att fundera över om du behöver särskilda tillägg till din försäkring. Är du väldigt beroende av bil kan det vara viktigt att teckna ett hyrbilstillägg samt om du åker på landsvägar med mycket vilt kan det vara viktigt att du tecknar ett djurkollisionstillägg.

Allrisk eller drulleförsäkring är något som ingår i vår halvförsäkring. Det innebär att du får ersättning om du tappar bort din bilnyckel eller om du råkar tanka med fel bränsle. Det är viktigt när du jämför olika försäkringsbolag att du tar reda på vilka tillägg som ingår i de olika försäkringarna då detta inte är standard.

Till vår bilförsäkring kan du teckna ett pluspaket till din helförsäkring eller halvförsäkring. Då ingår trafikolycksfallsförsäkring, assistans- och hyrbilsförsäkring samt försäkring som helt eller delvis ersätter din självrisk vid skadegörelse, djurkollision och parkeringsskada.

Din premie kan påverkas av olika faktorer, därför är det även viktigt att du ser över dina försäkringar om du skulle flytta då det kan ge dig en annorlunda premie på grund av området du bor, eller om du t.ex. skaffar ett garage.

Utöka ditt skydd med vårt Pluspaket

Ska du försäkra en företagsbil?

När det gäller försäkring för företagsbilar är det andra villkor och skydd som ingår i de olika bilförsäkringarna. Även priserna ser olika ut. Här kan du kan läsa mer om bilförsäkring för företag.

Sammanfattningsvis är det många faktorer som påverkar vilken försäkring som är den bästa för dig. Genom att vara påläst och medveten om dina behov har du bästa förutsättningarna att välja den bilförsäkring som passar just dig.

Har du fler frågor som vi inte kunnat besvara i denna artikel? Då är du välkommen att höra av dig till oss eller läsa vår FAQ.